Teknik eller andlighet: Vad kommer att “rädda” oss?

Många människor tror idag att teknik, och särskilt informationsteknik, är nyckeln till att skapa en framtida värld som är både grön och miljövänlig.

Många människor tror idag på det


teknik, och särskilt informationsteknik, är nyckeln till att skapa en framtida värld som är ekologiskt och miljömässigt hållbar och socialt stabil. Har de rätt? Andra tror att en balanserad andlighet som fokuserar på generositet, fred och medkänsla borde vara en viktig ingrediens i receptet för sann mänsklig utveckling. Vad tror du? Är det ett svartvitt problem? De flesta utmaningar människor möter idag verkar lösas genom lateralt tänkande, ofta med flera svar och lösningar. Kan teknik och andlighet en dag smälta samman till en mäktig kraft? Vissa kanske till och med frågar: “Händer det just nu, precis under våra näsor?”

När jag arbetar för ett internetföretag är jag omgiven av “tekniker”; analytiska människor som löser problem. När jag först kom till kontoret blev jag chockad över den fullständiga bristen på biologiskt och estetiskt liv. Inga växter, inga foton eller bilder på väggarna. Det var definitivt inte en plats att tänka på när man överväger andlighet. Andliga platser är skogar, hav, forntida tempel, konstgallerier – absolut inte IT-kontor. Jag undrar hur andra arter kan överleva i en sådan miljö utan skönhet, natur och kreativitet – ironiskt nog den enda kraften vi behöver för att utveckla en ny teknik. Alla verkade vara nöjda med att stirra på de blå datorskärmarna och knackade lätt på fingrarna på tangentbordet. Det är verkligen läskigt; en skräckfilm där känslig, permanent,

Efter att ha studerat och läst om olika religioner och kulturer kan du förstå mycket vad en andlig person är. Är det du? Är människor medvetna om att man kan ta reda på vad deras avsikter är bara genom att observera deras materiella / fysiska jag? Är alla präster generösa? Är alla tekniker omedvetna om den större bilden av jorden och det oändliga universum vi är en del av? Svaren började dyka upp av sig själva.

Bill Gates är ett utmärkt exempel på en mastertekniker som har överskridit mer (förutom att bygga programvara som alltid är altruistisk, eller hur?) In i en mer andlig värld av medkänsla och generositet. Den rikaste mannen i världen och hans fru driver nu en organisation (www.gatesfoundation.org/) som investerar enorma summor pengar i medicinsk forskning så att framtida mänskliga barn inte behöver dö av sjukdom. De fokuserar särskilt på att hjälpa fattiga barn i utvecklingsländer. Intressant nog kritiserades Bill hårt av kollegor som inte såg satsningen som lönsam. Men många andra inspirerades av generositet och investerade miljarder i samma program.

Å andra sidan berättade en vän till mig nyligen om hur en av världens mest kända andliga ledare, den 14: e tibetanska Dalai Lama, nyligen publicerade en webbplats på www.dalailama.com. Nu kan människor som är intresserade av buddhism över hela världen läsa om denna berömda fridfulla man och till och med kommunicera med honom. På Internet: och inte bara delar han sin visdom på Internet, det säger jag dig. Ser du bilden långsamt manifesterar sig i dina frontlober? Det händer något här.

Vissa människor tror att teknik kommer att rädda oss. Andra tror att vi måste resa tillbaka i tiden, tillbaka in i stamens levnadssätt, för att skapa den sociala sammanhållning som är nödvändig för att vår art ska växa tillsammans och överleva som en. Svaret kan vara enklare än vi någonsin föreställt oss. Mjukvaruutveckling är bra, men om en skapares enda avsikt är att få personlig vinst och stor rikedom, var försiktig om du investerar. Jag läste att om någon i ilska och ångest bygger ett staket (skriker på träplankor när de inte ordnas ordentligt), kan relationerna med grannarna försämras. Om någon lagar mat med kärlek och glädje under matlagningsprocessen kommer din familj och vänner att njuta av smaken mer och visa mer tacksamhet för dina ansträngningar.